اثر ساختار سنی جمعیت بر امنیت غذایی در ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد، گروه علوم اقتصادی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

2 استادیار، گروه علوم اقتصادی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

3 دانشیار، گروه علوم اقتصادی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

چکیده

ساختار سنی جمعیت تأثیر مستقیمی بر نیازها و ترجیحات غذایی دارد؛ جمعیت جوان به غذاهای با انرژی و پروتئین بالا نیاز دارد، در حالی که افراد سالمند ممکن است به رژیم‌های خاص و سالم توجه بیشتری داشته باشند. این تغییرات همچنین بر الگوهای مصرف، تولید و توزیع مواد غذایی تأثیر می‌گذارند و به همراه خود چالش‌های اقتصادی و اجتماعی جدیدی ایجاد می‌کنند. در عین حال، با توجه به فشارهای زیست‌محیطی و منابع طبیعی، ضروری است که سیاست‌گذاری‌های مناسبی در راستای تأمین امنیت غذایی طراحی و اجرا شود. در پژوهش حاضر با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته طی بازه زمانی 1369 تا 1401، تاثیر ساختار سنی جمعیت بر امنیت غذایی کشور ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج حاکی از آن است که گروه‌ سنی میانسال (64-15 ساله) در ایران دارای اثر مثبت و گروه سنی جوان (14-0 ساله) و گروه سنی سالخورده (65 ساله و بالاتر) دارای اثر منفی بر امنیت غذایی می‌باشند، همچنین متغیرهای شهرنشینی اثر منفی و رشد اقتصادی اثر مثبت و معنادار بر امنیت غذایی دارند. با توجه به اثر مثبت گروه سنی میانسال (64-15 سال) بر امنیت غذایی، سیاست‌ها و برنامه‌های توسعه باید بر افزایش مشارکت این گروه در فعالیت‌های اقتصادی و تولید مواد غذایی متمرکز شود. این امر می‌تواند از طریق ایجاد فرصت‌های شغلی، آموزش و مهارت‌آموزی، و حمایت‌های اجتماعی و اقتصادی محقق شود. با توجه به اثر منفی دو گروه سنی (سالخورده و جوان) بر امنیت غذایی، سیاست‌ها باید بر حمایت از این گروه‌ها متمرکز شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of the Age structure of the population on food security in Iran

نویسندگان [English]

  • Neda Shahmohamadi 1
  • Zana Mozaffari 2
  • Khaled Ahmadzadeh, 3
1 M.A., Department of Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.
3 Associate Professor, Department of Economics, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.
چکیده [English]

The age structure of the population has a direct impact on food needs and preferences; younger populations require energy-dense and high-protein foods, while older individuals are more likely to prioritize specific and healthier diets. These demographic changes also affect consumption, production, and distribution patterns, introducing new economic and social challenges. Given the environmental pressures and natural resource limitations, it is essential to develop and implement effective policies to ensure food security. This study investigates the impact of the age structure of the population on food security in Iran, utilizing the GMM from 1990 to 2022. The results indicate that the middle-aged group (aged 15-64) positively influences food security, while both the young (aged 0-14) and elderly (aged 65 and above) groups have a negative impact. Urbanization negatively affects food security, whereas economic growth shows a positive and significant effect. Considering the positive influence of the middle-aged population on food security, development policies should focus on enhancing the participation of this group in economic activities and food production. This could be achieved through job creation, education and training initiatives, and social and economic support. Furthermore, given the negative effects of the young and elderly populations on food security,

کلیدواژه‌ها [English]

  • Age structure of the population
  • food security
  • Iran
  • Generalized Method of Moments